Priprema biljnih čajeva

Ovisno o tome koje biljne dijelove koristimo, razlikujemo nekoliko načina pripreme čaja, u cilju postizanja što optimalnije koncentracije aktivnih tvari u vodi kao otapalu. Mnoge ljekovite biljke sadrže termolabilne aktivne tvari koje bi se razgradile predugim kuhanjem ili lako hlapiva eterična ulja, pa tome treba prilagoditi priređivanje čaja.
Mekši dijelovi ljekovitog bilja, dakle cvjetovi i listovi, pripremaju se kao oparci, infuzi (ono što u svakodnevnom životu nazivamo čajem).
Infuzi se pripremaju tako da biljnu drogu prelijemo kipućom vodom i pustimo da odstoji poklopljeno 10 - 20 minuta, te se zatim procijedi.
Primjeri čaja koji se pripremaju kao infuzi: cvijet kamilice, list koprive, plod brusnice.
Plodovi i sjemenke (ukoliko nije drugačije naznačeno) se također pripremaju kao infuzi. Neki plodovi i sjemenke tvrđe konzistencije teže otpuštaju aktivne tvari, pa se priređuju tako da se biljna droga stavi u hladnu vodu, kratko prokuha, ostavi da se ohladi 20 minuta uz miješanje i zatim procijedi. Tako se priređuje npr. čaj od ploda komorača, sjeme piskavice, plod korijandra.
Tvrđi biljni dijelovi, kore, korijenje i podanci, pripremaju se kao uvarci, dekokti, s obzirom da je potrebno više vremena da voda prodre u unutrašnjost droge i ekstrahira ljekovite sastojke. Dekokte pripremamo tako da biljne droge stavimo u hladnu vodu, prokuhamo 10 minuta te pustimo da odstoje poklopljeni 20 minuta, zatim se procijede.
Primjeri čaja koji se pripremaju kao dekokti: korijen maslačka, kora krkavine, korijen odoljena.
Tahebo čaj je iznimka i ima vrlo specifičan način pripreme. Priprema se s destiliranom vodom, isključivo u nemetalnoj posudi (keramička ili od vatrostalnog stakla). Za uzimanje čaja i miješanje se koristi staklena ili plastična žličica, a za cijeđenje plastično cjedilo ili gaza.
U 300 ml destilirane vode stavimo 1 čajnu žličicu tahebo čaja, kada zakipi kuhamo 5 minuta, a zatim još 20 minuta na laganoj vatri. Nakon toga pustimo čaj da stoji dok se talog ne slegne i procijedimo.